KÖPGUIDEN

>Här hittar du det mesta som är värt att veta gällande köp av bostadsrätt.
Om du är nyfiken vad som gäller kring att köpa nyproducerat hittar du det mesta här.

For the English version, click here.

1. ANMÄL INTRESSE

När du hittat ett område och en lägenhet du är intresserad av behöver du göra en intresseanmälan. Det innebär att du inte riskerar att missa viktig information om detaljplaner, visningar, säljstartsdatum, planlösningar, inredningsval samt såklart erbjudande om att få köpa. Intresseanmälan är inte bindande och du kan när som helst avanmäla dig = tacka nej till mer information om projektet.

2. MÄKLARE OCH VISNING

På våra visningar har du möjlighet att närmre studera visualiseringar samt träffa våra mäklare för att prata planlösningar, inredningsval, läge och priser. Visningarna är ett ypperligt tillfälle att få svar på frågor och funderingar som brukar dyka upp längs med vägen. Visningarnas tider och plats finns angivet på respektive projekthemsida. Som köpare kommer du senare – cirka 3 till 4 månader före tillträdet – bjudas in till en förhandstitt av din lägenhet. Då får du chans att komma in och titta i din nya bostad. Även om ytskikten inte är helt färdiga får du en bra bild av lägenheten, ytorna, huset och vilket möblemang som kan tänkas passa.

3. BOKA LÄGENHET

Men först behöver du såklart bestämma vilken bostad du vill köpa. Om den eller de bostäder du är intresserad av att köpa är ledig, kan du reservera bostaden under en viss tid innan det är dags att skriva ett bokningsavtal. I samband med att du signerar ett bokningsavtal, betalar du också en bokningsavgift på 20 000 kr – vilket försäkrar dig om att lägenheten är bokad för din räkning. Som en trygghet för kommande bostadsrättsförening tar vi i samband med tecknandet av bokningsavtalet en UC-kontroll på dig. När du har bokat en lägenhet presenteras också en kundansvarig till projektet som kommer finnas med dig som en trygghet fram tills tillträdesdagen.

4. FÖRHANDSAVTAL

I samband med byggnationsstart är det dags för förhandsavtal. Nu ska det inbetalas 80 000 kr utöver de 20 000 kr du betalade när du bokade lägenheten. Är förhandsavtalet det första avtalet du skriver är det i stället 100 000 som ska inbetalas. Tänk på att du behöver ett giltigt lånelöfte från din bank i samband med tecknandet av förhandsavtalet.

5. INREDNINGSVAL

För att du ska kunna sätta din egen prägel på din nya bostad har vi tagit fram projektspecifika inredningskoncept som finns att välja på. Du har säkert redan funderat och har bilden ganska klar över hur du vill inreda din lägenhet, du kommer i god tid också att bli informerad om när det är dags att göra inredningsval och fram tills dess kan du läsa om de olika inredningskoncepten på hemsidan eller i projektets inredningsbroschyr. Vår inredningsansvariga finns hela tiden här för dig så tveka inte att kontakta oss om du har några frågor eller vill bolla inredningsidéer. I samband med att du gör dina inredningsval betalar du också en handpenning på 10 % på dina inredningsval. Resterande belopp betalas strax före tillträdet.

6. UPPLÅTELSEAVTAL

Upplåtelseavtal tecknas cirka två-fyra månader innan tillträdet. För dig som redan tecknat ett förhandsavtal och inbetalt 100 000 kr betalas inget extra vid det här tillfället. Om du kommit in senare i processen och upplåtelseavtalet är det första avtal som du tecknar betalar du nu 100 000 kr.

7. INFÖR INFLYTTNING

Äntligen börjar det bli dags att flytta in i din splitternya bostad som ingen annan tidigare bott i. Senast 3 månader innan tillträdesdagen ger vi besked om inflyttningsmånad så att du i god tid kan börja säga upp elabonnemang, förbereda försäkringar, göra adressändring med mera. Inflyttningsdatum meddelas senast 3 månader före ditt tillträde och ungefär vid samma tidpunkt inbjuds du till en förtitt av din bostad. Du kommer också att ha möjlighet att närvara på slutbesiktning av din bostad cirka 1-2 veckor före tillträdet. Sedan är det bara att börja packa och räkna ner.

8. SLUTBETALNING

Innan du får tillträde till din nya bostad är det dags att betala in den återstående delen av köpeskillingen – den så kallade slutlikviden. I samband med att du får dina nycklar ska du kunna uppvisa kvitto på slutbetalningen. Anpassa dig gärna efter den hisstid du fått så att alla grannar får en så smidig inflyttning som möjligt. Nu äntligen är det dags för en sista kraftansträngning och därefter är det bara att beställa flyttpizzorna och njuta av din nya bostad.